З дитинства нам говорили, що кип’ячена вода – найбезпечніша і найчистіша. Але це не так! Кип’ятіння вбиває паразитів і мікроби, але не прибирає хімічні забруднення: важкі метали, нітрати, пестициди, хлориди, діоксини.

Кип’ятять воду, щоб:

  • видалити сполуки хлору з водопровідної води, але знищуються також корисні мінерали та мікроелементи;
  • пом’якшити воду з-під крана;
  • знезаразити від забруднення, бактерій і мікробів.

Це плюси від нагрівання води, але є і мінуси:

  • хлор, за наявності інших хімічних сполук у воді, за температури 100 градусів починає вступати в реакцію і випадає в осад, утворюючи отруйні та навіть канцерогенні речовини. Це можуть бути діоксиди, тригалометани;
  • позбутися забруднювачів: слідів нафтопереробки, нітратів, гербіцидів і важких металів одним кип’ятінням неможливо;
  • щоб знищити особливо небезпечні інфекції, необхідно підтримувати процес кипіння мінімум 30-40 хвилин, інакше це марно;
  • повторне нагрівання піднімає осад наверх і розщеплює його у воді, що негативно впливає на шлунково-кишковий тракт: отруєння, розлад травлення. Потрапляючи в організм, залишки накипу з током крові проникають в інші органи, вражаючи серце, печінку, нирки;
  • щодня випиваючи 200 мл такої води, призводить до вимивання корисних мікроелементів – шкіра, нігті, волосся псуються, у суглобах накопичуються шкідливі солі.

Але якщо ви звикли пити таку воду і не готові відмовитися від перевареної води, то дотримуйтеся правил:

  • Не кип’ятіть воду з-під крана більше одного разу. Залишок краще вилити і закип’ятити свіжу – це безпечніше для організму.
  • Щоразу перевіряйте чайник на накип – він основний ворог здоров’я. Вступаючи в реакцію з окропом, накип спричиняє складні розлади внутрішніх систем.
  • Не змішуйте кип’ячену та сиру воду. Це призводить до накопичення дейтерію в організмі, що підвищує ризик онкозахворювань.
  • Вагітним і жінкам, які годують груддю, краще не пити кип’ячену воду – це шкодить плоду і погіршує якість грудного молока.

Comments (13)

Comments are closed.